Кекс Златна есен

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2161
Кекс Златна есен
Снимка: Ваня Величкова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Сладка прелюдия от лятото към есента!"

Необходими Продукти

  • масло - 3/4 ч.ч., безсолно
  • брашно - 2 1/4 ч.ч.
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • бахар - 3/4 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • тиква - 700 г варена
  • мътеница - 3/4 ч.ч.
  • захар - 1 и 1/4 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • За глазурата
  • пудра захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • мътеница - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа пресейте заедно брашното, бакпулвера, содата, канелата, щипка бахар и малко сол.

Отделно разбъркайте добре предварително сварената (може и печена) тиква, 3/4 от мътеницата и ванилията.

Оставете настрана. С помощта на миксер разбийте маслото, захарта и яйцата до получаване на бяла, пухкава смес. Намалете скоростта и добавете постепенно пресетите сухи съставки, като ги редувате с тиквената смес.

Повторете до свършване на двете консистенции. Разбивайте до получаване на хубава и еднородна смес. Избраната от вас форма за печене намаслете хубаво от всички страни.

Печете на умерена фурна 45 до 50 минути. Когато клечката излезе суха - сладкишът е готов.

Охладете 15-20 минути, преди да обърнете формата, за да не го счупите.

Докато приготвяте кекса, отделно направете глазурата по следния начин:

Смесете пудрата захар с останалата част от мътеницата и бъркайте до получаване на пухкава пяна.

Изстудете до сгъстяване, а след това залейте вече отделения от формата за печене сладкиш.

Кексът Златна есен е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: