Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Смокиново сладко

Смокиново сладко

Елена КавакЕлена Кавак
Новак
1064
Смокиново сладко
Снимка: Елена Кавак
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Сладкото от смокините някак винаги ни напомня на топля лятна вечер някъде на морския бряг!"

Необходими Продукти

  • смокини - 4 кг
  • захар - 2 кг
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
  • вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Избираме по-зелени смокини. Обелваме ги внимателно с помощта на нож и с ръкавици, защото много лесно можем да нараним ръцете си от белия сос от тях.

Поръсваме ги със захарта и водата. Оставяме ги да престоят по възможност по-дълго време, например за 1 нощ, или поне за 4-5 часа, като периодично разбъркваме за да се разтвори захарта.

Печем ги на 180 градуса за 1 час. Последните 3 минути добавяме и лимонената киселина и разбъркваме добре.

Пълним ги в предварително затоплени буркани. Аз ги слагам за няколко минути във все още топлата фурна след като съм извадила смокините.

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни рецепти за сладко от смокини като това сладко от цели смокини или сладкото от зелени смокини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: