Начин на приготвяне
Патладжаните се почистват, измиват и се нарязват на кръгчета или на филии с дебелина около 1/2 см. Посоляват се и се оставят да се изцедят за около 20 мин. Изплакват се със студена вода и много добре се подсушават с домакинска хартия.
Зехтинът се загрява в тиган.
Всяко парче патладжан се овалва първо в брашно, изтупва се, натопява се в яйцето, а после в галетата. Поставят се в горещия зехтин и се пържат до златисто и от двете страни. Изваждат се и се поставят върху домакинска хартия да се изцедят.
В касерола се изсипва доматеният сос, добавя се наситнен чесън, босилек, накъсан с ръце, и малко сух риган и се оставя на умерена температура да ври около 10 мин. Добавя се малко сол и 1/4 ч.ч. захар.
В правоъгълна тава първо се залива с доматения сос, нареждат се патладжаните един до друг, поръсва се с парчета моцарела, също пармезан и се залива с доматен сос. Отново се редят патладжани и така до свършването на продуктите, като се завършва с доматен сос и пармезан. Пече се на 200 градуса за около 30-40 мин. Реже се на големи квадрати и по желание се ръси с пармезан.
Патладжаните пармиджана по моя рецепта са много вкусни!
Източник: Melanzane alla Parmigiana, Лидия Бастиянич
Забележка: Много е важно патладжаните добре да са подсушени, затова си приготвям няколко листа домакинска хартия, като ги нареждам на редове, завивам, потупвам и отново слагам следващите на нова домакинска хартия. Това предотвратява поемането на мазнина при пърженето. Приготвила съм ястието само със зехтин.
Ползвала съм кубчета домати консерва на Cirio, защото имат по-мек и сладък вкус, а и са белени и нямат почти вода.
Ползвала съм сирене - на Mix Di Formaggi и Gran Castelli, като ги обединих в едно и ръсих с ръка в количество.
PS: Пускам и снимки как изглежда пармиджаната в тавичка и до какъв цвят са изпържени патладжаните и най-вече колко са сухи, а не мазни.