Начин на приготвяне
Всички зеленчуци почистете предварително, като арпаджика изчистите от люспите, нарежете морковите и целината на колелца, цветното зеле накълцайте, нарежете пиперките като за гювеч, а лютите чушки на по-дребно. Зелените домати оставете цели.
Може да надупчите зеленчуците с игла по желание. Наредете ги грижливо в бидона.
Сварете саламура от 4 л вода, в която се добавят оцетът и 6 к.ч. сол. Щом заври, се прибавят и дафиновите листа, вишневите листа, зърната черен пипер и 3-4 лъжици горчица на прах.
Саламурата се охлажда хубаво преди да я залеете в бидона.
Претака се 2-3 пъти по нататък, след което се съхранява на сухо и хладно място.
Виж също защо побелява туршията, кога се пресича туршията и колко сол се слага на туршия.