Традиционен Качамак

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
371
2k
955
1k
6
18/09/2016
"Обичано от всички традиционно българско ястие, което ви препоръчваме да опитате!"
Приготвяне10 мин.
Готвене20 мин.
Общо30 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
24 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо88 021
  • Преглеждания за месеца374
  • Преглеждания за седмицата23
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена24

Необходими Съставки

  • царевичен грис - 1 ч.ч.
  • сирене - 200 г
  • краве масло - 40 г
  • червен пипер - 1 с.л.
* мерки и количества
Качамак

Начин на приготвяне

Царевичния грис първо трябва да се свари. За целта един литър вода се слага в по- голяма тенджера да заври. След като водата заври, се прибавя към нея една супена лъжица сол /може и повече, лично на мен ми беше безсолно/.

Прибавя се и предварително подготвената една чаена чаша царевичен грис. Бърка се непрекъснато. Царевичният грис трябва да поври на бавен огън, за около три - четири минути. Трябва да се сгъсти и се маха от котлона.

Кравето масло се разтапя в тиган. След като се разтопи, се добавя и червеният пипер. Бърка се съвсем малко, за да не прегори, и се маха от котлона.

След това в купа се слага част от свареният царевичен грис, отгоре се натрошва малко сирене и се поръсва със маслото с червения пипер. Отгоре се слага останалата част от царевичния грис.

Натрошава се останалото сирене и се добавя останалото масло с червен пипер.

Качамакът се поднася топъл.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Кристиян Колев
За първи път реших да си го направя, понеже много обичам качамак и се получи много добре!
1
0
Гергана  Георгиева
Това е най-хубавият качамак! Аз направих цялото пакетче царевичен грис - 400 гр. във 1200 мл.вода и се получи перфектната гъстота. Но по принцип рецептата за класическия качамак е тази и тя си е най хубавата. Поздравления!
1
0
Veselina
Veselina
25.09.2016 11:16
Рецептата е много точна от към пропорции. Получи се добър на гъстота качамак.Хареса ми.
2
2