Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична погача със сметана

Празнична погача със сметана

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k8k6
Празнична погача със сметана
Снимка: Добринка Петкова
1 / 4
14/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"С тази невероятно вкусна и мека погача всеки ден е празник"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1.3 кг
  • мая - 42 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • вода - 300 мл топла
  • заквасена сметана - 3 с.л
  • олио - 3 с.л
  • яйца - 2 бр
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в млякото. Добавете захарта и малко брашно. Разбъркайте и оставете да шупне.

Пресейте брашното, добавете солта, направете кладенче и изсипете маята. Добавете леко разбитите яйца (без 1 жълтък), водата, сметаната и олиото.

Замесете меко и еластично тесто. Оставете да втаса за 1 час.

Разделете тестото на 9 части. Четири от тях разточете и ги наредете една върху друга, като намазвате с олио между тях. Преместете ги в тава намазана с олио. Нарежете на триъгълници, като от външната страна оставете по 2 см ненарязано.

Взимате върха на триъгълника (и на 4-те кори) и го обръщате навън. Така направете с останалите триъгълни парчета.

Разточете по същия начин другите 4-ри топки тесто. Пак ги нарежете на триъгълници, но вече отделни. На всеки направете прорез и промушете върха през него. Подредете в тавата, между другите триъгълници.

С останалата част от тестото направете розички или топчета и ги сложете в средата.

Оставете да втаса, намажете я с разбит жълтък с мляко и печете на 200 градуса за 40 минути.

Извадете погачата, намажете я с масло и завийте в чиста кърпа.

Празничната погача със сметана е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: