Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична погача за бурми

Празнична погача за бурми

Празнична погача за бурми
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 3
26/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
20
"Празнична погача за бурми - ще направи празника още по-специален"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 500 мл
  • мая - 42 г
  • захар - 1/2 с.л.
  • сол - 1 ч.л
  • кисело мляко - 400 г
  • сирене - 250 г
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • черен сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

250 мл от млякото се затоплят и в него се слагат 2 с.л брашно, захарта и маята. Разбърква се и се оставя за 15 мин да се активира маята.

Брашното се изсипва в голяма тава и се прави кладенче в средата. В него се слагат яйцата, киселото мляко, солта, останалото прясно мляко и прясното мляко с маята.

Замесва се меко тесто. След като спре да лепне, се прехвърля на набрашнен плот и се меси още 10 мин, докато стане гладко и без бучки.

Дълбока купа се намазнява и в нея се слага тестото за погачата. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си. След като е готово, се прехвърля отново на набрашнен плот и се разделя на 6 равни части.

Всяка част се разточва на тънка кора, ръси се сирене, навива се на руло, усуква се и се реже на средно големи парчета, които се подреждат в предварително застлана с хартия за печене и намазана с олио тава.

След като всички парчета са наредени в тавата, отново се покрива с кърпа и се оставя да втаса отново. След като е вече втасала, фурната се загрява на 180 °C.

През това време питката се маже с жълтъците и се поръсва със сусам.

Пече се празничната питка до готовност.

Като първите 20 мин се пече едновременно на горен и долен реотан, а след това само на долен.

След като е готова, се ръси с вода и се покрива с кърпа, да се задуши празничната погача за бурми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
56
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Чудесна!
26.04.2022 13:09
1
Покажи всички подкоментари