Начин на приготвяне
250 мл от млякото се затоплят и в него се слагат 2 с.л брашно, захарта и маята. Разбърква се и се оставя за 15 мин да се активира маята.
Брашното се изсипва в голяма тава и се прави кладенче в средата. В него се слагат яйцата, киселото мляко, солта, останалото прясно мляко и прясното мляко с маята.
Замесва се меко тесто. След като спре да лепне, се прехвърля на набрашнен плот и се меси още 10 мин, докато стане гладко и без бучки.
Дълбока купа се намазнява и в нея се слага тестото за погачата. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си. След като е готово, се прехвърля отново на набрашнен плот и се разделя на 6 равни части.
Всяка част се разточва на тънка кора, ръси се сирене, навива се на руло, усуква се и се реже на средно големи парчета, които се подреждат в предварително застлана с хартия за печене и намазана с олио тава.
След като всички парчета са наредени в тавата, отново се покрива с кърпа и се оставя да втаса отново. След като е вече втасала, фурната се загрява на 180 °C.
През това време питката се маже с жълтъците и се поръсва със сусам.
Пече се празничната питка до готовност.
Като първите 20 мин се пече едновременно на горен и долен реотан, а след това само на долен.
След като е готова, се ръси с вода и се покрива с кърпа, да се задуши празничната погача за бурми.
Коментари