Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното. Поръсете солта и добавете леко разбитите яйца, киселото мляко и маята, разтворена със захарта в прясното мляко.
Замесва се тесто и се оставя малко да се отпусне.
Разделете тестото на части - 1 малка топка за средата, 1 голяма за рулото, 3 средни за големите листенца и 3 малки за малките листенца.
Разточете топката за рулото на правоъгълна кора, с дължина обиколката на тавата. Намажете с олио и навийте на стегнато руло. Сложете го в намаслената тава.
Трите средни топки разточете на кръгли кори. Намажете първата с олио, покрийте с втората, пак намажете и поставете третата. Нарежете на 8 триъгълника.
На всеки направете разрез и промушете върха на триъгълника през него. Така направете с останалите триъгълници. Подредете ги върху рулото в тавата.
Разточете малките топки тесто и ги сложете една върху друга, като намазвате с олио.
Нарежете ги на 8 триъгълни парчета - 4 по-големи и 4 по-малки. Всяко поставете между големите листенца, като първо поставите по-големите през едно, а след това по-малките и леко ги разлиствате.
В средата поставете малката топка и ако ви е останало тесто, направете няколко розички.
Оставете погачата да втаса и я намажете с жълтък разбит с прясно мляко. Печете на 200 градуса около 40 минути.
Празничната погача за кръстница е готова.