Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Тутманик Хризантема

Тутманик Хризантема

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Понякога готвачите не са само готвачи, но са истински творци, които творят чудеса в кухнята"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 - 800 г
  • прясно мляко - 400 мл
  • мая - 42 г
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 2 ч.л
  • сол - 1 ч.л
  • олио - 2 с.л
  • за плънка
  • кашкавал - 100 г
  • кренвирши - 2 бр.
  • за поръсване
  • сусам
  • маково семе
  • жълтъци - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се сипва млякото, добавя маята, захарта и малко брашно. Оставя се трийсетина минути да втаса. Брашното се пресява и заедно с маята и останалите продукти се замесва меко и еластично тесто.

Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Настържете кренвиршите и кашкавала.Тестото се разделя на 20 части.

Всяка се разточва на елипса (една топка се оставя за средата на питката). В единия край на всяка се поставя по 1ч.л от плънката. Завиват се на рулца и се режат напречно на две части. Подходяща тава се намазва с олио или масло.

Започвате да редите рулцата на един ред с рязаното навън. След това редите втори ред, като прескачате през едно. Накрая трети ред редите по същия начин.

В средата поставете една цяла топка. Оставя се да втаса и се намазва с разбит жълтък. Поръсва се с маково семе и сусам.

Тутманикът се пече на 200 градуса 35 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Позволих си да добавя сиренце към всичко, показано в рецептата. Благодаря за идеята!
08.01.2020 20:30
1