Сватбена питка с цветя

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k
10k
4k
5k
5
Сватбена питка с цветя
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 5
20/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне50 мин.
Сготви45 мин.
Общо95 мин.
Порции12
"Когато не може да намерите точните думи, пожелайте щастие и дълъг семеен живот с тази сватбена питка с цветя"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активираме маята с малко топло мляко, захар и брашно. Разбиваме яйцата с останалото мляко. Пресяваме брашното и солта, правим кладенче и сипваме яйчената смес и шупналата мая.

Замесваме гладко тесто, което оставяме да втаса след което го разделяме на 12 топки като 4 по-големи, 4 средни и 4 малки. От големите разточваме обли кори, които мажем с масло (без последната). Режем ги през средата на 8, без да стигаме до краищата. Всяко листо обръщаме назад, цепваме по средата и промушваме върха му отдолу нагоре.

От средните кори по същия начин, като ги режем на 8 отделни триъгълника, цепваме пак промушваме и редим листата от вътрешната част на питката между големите. Най-малките по същия начин.

Оставяме питката да втасва и през това време правим тестото за декорация, като го делим на 3. По-голямото оцветяваме в розово с червена сладкарска боя на прах - зелена и жълта.

Оформям розите като изрязвам кръгчета, които съединявам и оформям с пръсти. Листата режа ръчно с остър нож. Мажа питката с жълтък, малко мляко и олио, поръсвам със семена и пека в загрята фурна.

Рейтинг

5 11
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: