Начин на приготвяне
В затопленото прясно мляко добавяме маята и захарта. Разбъркваме и оставяме настрани.
В по-голяма купа разбиваме 2 яйца и 1 белтък, добавяме олиото и киселото мляко.
Добавяме към тях маята, солта и 1 с.л. маргарин. Започваме да добавяме и брашното поетапно. Омесваме.
Получава се меко тесто, не трябва да лепне.
Оставяме го настрани, като го покриваме с кърпа. През това време си подготвяме сиренето, тавата, в която печем, слагаме си хартия за печене.
Разделяме тестото на две части. Едната част отново я покриваме с кърпа и я оставяме настрани.
Разточваме едната част горе-долу, колкото е голяма тавата ни, и я намазваме с маргарин.
Моята тава е 34 см.
Разрязваме на 8 части (триъгълник).
Слагаме сирене в по-широката част и завиваме като кифлички. Нареждаме ги в тавата и правим същото с останалото тесто.
След това оставяме да втаса за около 40 мин 1 час.
Когато втаса, намазваме с жълтък и малко прясно мляко.
Печем питата със сирене в предварително загрята фурна на 180 °C за около 40 минути, но е хубаво да си проверите с клечка.
Когато празничната питка е готова, я намазваме отгоре с маргарин и я напръскваме с малко вода.
Аз лично я изваждам от тавата и я покривам с кърпа.
Да ви е вкусно и празнично с тази питка със сирене за специален повод!