Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка със сирене за специален повод

Питка със сирене за специален повод

Питка със сирене за специален повод
Снимка: Потребител#337900
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
Ч
"Да ви е вкусно и празнично с тази питка със сирене за специален повод!"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • яйца - 2 цели и 1 белтък
  • жълтък - 1 бр. за намазване
  • прясно мляко - 400 мл
  • мая - 1 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • краве масло
  • сирене - 200 г
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В затопленото прясно мляко добавяме маята и захарта. Разбъркваме и оставяме настрани.

В по-голяма купа разбиваме 2 яйца и 1 белтък, добавяме олиото и киселото мляко.

Добавяме към тях маята, солта и 1 с.л. маргарин. Започваме да добавяме и брашното поетапно. Омесваме.

Получава се меко тесто, не трябва да лепне.

Оставяме го настрани, като го покриваме с кърпа. През това време си подготвяме сиренето, тавата, в която печем, слагаме си хартия за печене.

Разделяме тестото на две части. Едната част отново я покриваме с кърпа и я оставяме настрани.

Разточваме едната част горе-долу, колкото е голяма тавата ни, и я намазваме с маргарин.

Моята тава е 34 см.

Разрязваме на 8 части (триъгълник).

Слагаме сирене в по-широката част и завиваме като кифлички. Нареждаме ги в тавата и правим същото с останалото тесто.

След това оставяме да втаса за около 40 мин 1 час.

Когато втаса, намазваме с жълтък и малко прясно мляко.

Печем питата със сирене в предварително загрята фурна на 180 °C за около 40 минути, но е хубаво да си проверите с клечка.

Когато празничната питка е готова, я намазваме отгоре с маргарин и я напръскваме с малко вода.

Аз лично я изваждам от тавата и я покривам с кърпа.

Да ви е вкусно и празнично с тази питка със сирене за специален повод!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: