Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка пирог със сирене и кашкавал

Питка пирог със сирене и кашкавал

Питка пирог със сирене и кашкавал
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Питка дебеланка за цялото семейство !"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г
  • вода - 100 мл хладка за маята
  • прясно мляко - 300 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 6 с.л.
  • брашно - 800 г
  • яйца - 2 бр. (1 жълтък за намазване)
  • плънка
  • сирене - 200 г
  • кашкавал - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • магданоз - 1 връзка
  • семена - слънчоглед, маково семе и сусам (за поръсване)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оставя се да шупне разбърканата мая в хладката вода със захарта. Сипва се в брашното и замесваме с останалите продукти меко тесто. Оставя се да втаса 40 минути. Разделя се на две части. Първата се разточва върху хартия за печене - така по-лесно се пренася в тавата с малко по-голям диаметър.

В купа се приготвя плънката от разбито яйце, натрошено сирене, настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз, разбъркани много добре. Плънката се разпределя в кръга, но не до края, а на три пръста навътре. Тестото се прегъва към средата и се прищипва като гънки. Премества се в тавата.

Останалото тесто се разделя на три части. Всяка се разточва на кръг, намазва се с олио и се нареждат една върху друга. С нож се реже на 4 големи триъгълника. Всеки се срязва от двете страни при основата, но не до средата. Хваща се всяко връхче и се обръща към върха, като леко се застъпват. С пръчица оваляна в брашно се притискат от двете страни.

Основата се подвива нагоре и се събира при върха, като се прищипва. Така се оформят 4 форми. Нареждат се върху плънката като цвете. Оставя се да почине за 20 минути, намазваме с разбит жълтък и 2 с. л. прясно мляко, поръсват се семена.

Печем в загрята фурна 180 градуса за 40-45 минути до хубав загар. Ако е нужно се покрива с фолио. Изважда се и намазваме с масло, покриваме с кърпа за мека коричка, после нападаме с апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: