Начин на приготвяне
Затопля се прясното мляко и в него се разбърква сухата мая със захарта. Оставя се да шупне.
Брашното се пресява, оформя се кладенче. Сипва се маята, киселото мляко, олиото, солта и яйцата, като се отделя един жълтък за намазване отгоре. Замесва се средно меко тесто и покрито с фолио се оставя да втаса 40 минути.
Готовото тесто разделяме на две части. Първата се разточва на кръгла кора и с чашка се изрязват кръгчета с диаметър 7 см. На всяко кръгче се прави един разрез от средата навън. После се навива на камбанка - общо да са 12 броя, и се нареждат по стените на кръгла тава върху хартия за печене.
Локумът се нарязва на парченца. Втората част тесто също се разточва на кора и отново се изрязват кръгчета. В средата поставяме парче локум и оформяме на топчета. С тях се запълва вътрешния кръг на питката. От останалите изрезки се оформят два фитила, които се усукват.
Поставят се като венец, а в средата оформяме розичка. Оставя се питката да почине 15 минути. Намазва се с разбит жълтък и поръсваме сусам и маково семе. Печем в загрята фурна 180 градуса до златисто. Изважда се и покриваме с кърпа за 5 минути, после се сервира.
Добър апетит!