Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Локумена пита на камбанки

Локумена пита на камбанки

Локумена пита на камбанки
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 4
22/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Попълнете колекцията си с най-любими питки и с тази страхотна рецепта за локумена пита на камбанки"

Необходими Продукти

  • суха мая - 1 пакет
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - щипка
  • брашно - 700 г
  • яйца - 2 бр
  • локум - 1 кутия
  • сусам
  • маково семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопля се прясното мляко и в него се разбърква сухата мая със захарта. Оставя се да шупне.

Брашното се пресява, оформя се кладенче. Сипва се маята, киселото мляко, олиото, солта и яйцата, като се отделя един жълтък за намазване отгоре. Замесва се средно меко тесто и покрито с фолио се оставя да втаса 40 минути.

Готовото тесто разделяме на две части. Първата се разточва на кръгла кора и с чашка се изрязват кръгчета с диаметър 7 см. На всяко кръгче се прави един разрез от средата навън. После се навива на камбанка - общо да са 12 броя, и се нареждат по стените на кръгла тава върху хартия за печене.

Локумът се нарязва на парченца. Втората част тесто също се разточва на кора и отново се изрязват кръгчета. В средата поставяме парче локум и оформяме на топчета. С тях се запълва вътрешния кръг на питката. От останалите изрезки се оформят два фитила, които се усукват.

Поставят се като венец, а в средата оформяме розичка. Оставя се питката да почине 15 минути. Намазва се с разбит жълтък и поръсваме сусам и маково семе. Печем в загрята фурна 180 градуса до златисто. Изважда се и покриваме с кърпа за 5 минути, после се сервира.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: