Пита на квадрати

Пита на квадрати
Снимка: Таня Арабаджийска
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Те е важно как ще я нарежете, важното е да успеете да я опитате, защото свършва за секунди"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 700 - 750 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • яйца - 3 бр.
  • мая - около 25 г жива
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • за плънката
  • сирене - 400 г
  • мас - 40 г
  • олио - 40 мл
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В затоплено прясно мляко се разтваря маята заедно със захарта.

Брашното се пресява, слага се в тава, прави се кладенче и се добавят 2 яйца плюс 1 белтък, солта, олиото и разтворената мая. Замесва се меко тесто, което се оставя на топло да втаса около половин час или докато удвои обема си.

Втасалото тесто се размесва отново и се разделя на 6 равни части.

Взема се 1 топка и се разточва на кръг с размера на тавата. Кръгът се поставя в тавата, която е застлана с хартия за печене. Намазва се с разтопената свинска мас, смесена с олиото, и се поръсва със сирене.

Разточва се втора топка, слага се върху първата, намазва се с мазнината, поръсва се със сиренето. И така процедурата се повтаря с останалите топки. Последната се маже само с мазнина.

Питата се нарязва на равни квадрати, намазва се с отделения жълтък, разреден с няколко капки от прясното мляко. Поръсва се със сусам и се оставя да втаса още около 30 минути на топло.

Пече се полученият тутманик в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Питата на квадрати е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: