Питка с ким

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7528k2k5
Питка с ким5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
170 мин.
Порции
8
"Когато изпод пръстите ти излизат такива вкусни и красиви питки, ти си не просто готвач, а истински творец"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • сол
  • захар - 1 ч.л
  • оцет - 1 с.л
  • мая - 42 г прясна
  • масло - 100 г разтопено
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 400 мл
  • жълтъци - 1 бр.
  • ким - 3 щипки
  • сусам - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото и разчупете маята в него и добавете малко захар и супена лъжица брашно. Разбъркайте и оставете на топло да шупне. Пресейте 800 г от брашното и направете кладенче, сложете яйцата, сол, оцет и разтопеното масло.

Замесете всичко като добавяте по малко и от маята до усвояване и получаване на гладко тесто. Покрийте с кърпа и оставете за час да втаса на топло. Готовото тесто разделете на четири части.

Първата част разделете на две, едната разточете на правоъгълна кора и направете от двата и края разрези наподобяващи ленти.

Другата част разточете на правоъгълна кора и навийте от дългата и страна на руло. Това руло сложете в средата на кората с лентите и ги оплетете върху него. Така оформеното тесто сложете около стените в намазана с малко олио тава.

Другата част разделете на три, всяка част разточете на кора с диаметър на чиния и сложете една върху друга. Разрежете тестото на ръст, след това и в средата на всеки ръст така че да се получат триъгълници. На всеки триъгълник в средата направете разрез като илик.

Вземете върха на триъгълника, обърнете го към вас и мушнете през илика. Така направете с всички и сложете в средата на тавата.

Останалата част разделете на две, разточете на кори и с малки рингове или чашка изрежете кръгове. Наредете по 4 бр. кръгчета едно до друго като леко ги застъпвате, навийте на руло и разрежете през средата.

Така се получават две цветчета наподобяващи рози. Тези розички подредете произволно в тавата. От изрезите оформете топченца и една по голяма роза за среда на питата.

Покрийте с домакинско фолио и оставете да втаса отново за 30 мин. Намажете с разбит жълтък и поръсете със ким и сусам. Сложете във фурна на 170 градуса за 40-50 мин до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: