Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Постна селска питка

Постна селска питка

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Постна селска питка
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
8
"Щом постите, значи няма как да не опитате нашата ароматна селска, постна питка"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • мая - 20 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 щипки
  • вода - 350 мл топла
  • олио - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте в купа брашното, добавете солта и разбъркайте. Разтворете маята в топлата вода, прибавете захарта, олиото и сипете сместа в брашното.

Замесете меко тесто, завийте със стреч фолио и оставите на топло за 1 час, да удвои обема си. Втасалото тесто, премесете и оформете топка, поставете я в малка тава постлана с хартия за печене.

Намажете тестото с олио с помощта на четка, оставете тестото да втаса отново. Печете в предварително нагрята 180 градуса фурна за около 35-40 минути.

Извадете изпечената питка от фурната и отново намажете с олио, завийте за около 10 минути с кухненска хартия и кърпа. Извадете топлата питка от тавата и сервирайте. Мека, топла и много вкусна питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: