Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Сметанова погача

Сметанова погача

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Сметанова погача
Снимка: Добринка Петкова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Съвършената погача се прави с много желание, сръчност и ...ами сметана"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • мая - 20 г
  • сметана - 400 г заквасена
  • прясно мляко - 100 мл топло
  • олио - 2 - 3 с.л
  • сол - 1 с.л
  • захар - 1 ч.л
  • яйца - 3 бр +1 за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята заедно със захарта в топлото прясно мляко. Пресейте брашното, добавете солта и заедно с останалите продукти замесете меко и еластично тесто.

Оставете да се отпусне за десетина минути. Разделете тестото на части - 1 голяма за рулото, една средна за дъното на погачата и 5 малки топки.

Разточете голямата топка на правоъгълна кора. Намажете я с олио и навийте на стегнато руло. Нарежете на парчета около 1.5 см и ги подредете изправени по стените на тавата (виж снимките).

Средната топка разточете и я поставете на дъното. Намажете я с олио. Всяка малка топка разточете на елипса и я намажете с олио. Завийте на руло и срежете краищата, като в средата трябва да остане цяло (около 2см).

Усучете краищата (виж снимката) и ги съберете. Наредете ги в тавата като цвете. От останалото тесто направете малки розички.

След като втаса, я намажете с жълтък разбит с малко мляко и печете на 200 градуса до готовност.

Сметановата погача е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: