Начин на приготвяне
Пресейте почти всичкото брашно в купа. Остатъка заделете за поръсване на плота и доизмесване.
Смесете го със сухата мая и направете кладенче, в което сипете разтопената мас, солта, захарта, оцета и леко затоплената вода и млякото.
Замесете гладко тесто, работейки с него поне 8-10 минути. Оформете на топка и намазнете или поръсете с брашно. Оставете да втаса 1 час на топло, като покриете съда с чиста кърпа.
Плънката пригответе, като разбиете яйцето с щипка сол и прибавите изварата, сиренето, копъра, шарената сол и червения пипер. Разбъркайте добре до хомогенизиране.
Втасалото вече тесто разделете на 4-5 топки. Разточвайте всяка от тях и намазвайте обилно с разтопено масло, а отгоре поръсвайте равномерно с част от плънката. Слагайте ги една върху друга, като последната само намажете с масло.
Навийте на рулце и го разрежете на триъгълници, които подредете симетрично в тавичка с размер 22-24 см. Покрийте и оставете да втаса още веднъж за 40-50 минути.
Поръсете със семената и печете в предварително загрята на 190 градуса фурна без вентилатор за около 30 минути или до златист загар.
Готовата пълнена питка намажете с масло или напръскайте с вода и покрийте за поне 5 минути. Така коричката ще поомекне.
Погачата с разкошна плънка е готова.