Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена питка»Погача с разкошна плънка

Погача с разкошна плънка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Погача с разкошна плънка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Представяме ви Нейно величество Погачата"

Необходими Продукти

  • брашно - около 500 г
  • мая - 1 пакетче (7 г) суха
  • вода - 250 мл
  • кисело мляко - 4 с.л. с връх
  • мас - 4 - 5 с.л. разтопена
  • оцет - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 2 ч.л. равни
  • масло - 30 г
  • слънчогледово семе - за поръсване
  • маково семе - за поръсване
  • За плънка
  • извара - 200 г
  • сирене - 130 г
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 щипка (по желание, ако сиренето не е много солено)
  • шарена сол - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • копър - 1 ч.л. сух
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте почти всичкото брашно в купа. Остатъка заделете за поръсване на плота и доизмесване.

Смесете го със сухата мая и направете кладенче, в което сипете разтопената мас, солта, захарта, оцета и леко затоплената вода и млякото.

Замесете гладко тесто, работейки с него поне 8-10 минути. Оформете на топка и намазнете или поръсете с брашно. Оставете да втаса 1 час на топло, като покриете съда с чиста кърпа.

Плънката пригответе, като разбиете яйцето с щипка сол и прибавите изварата, сиренето, копъра, шарената сол и червения пипер. Разбъркайте добре до хомогенизиране.

Втасалото вече тесто разделете на 4-5 топки. Разточвайте всяка от тях и намазвайте обилно с разтопено масло, а отгоре поръсвайте равномерно с част от плънката. Слагайте ги една върху друга, като последната само намажете с масло.

Навийте на рулце и го разрежете на триъгълници, които подредете симетрично в тавичка с размер 22-24 см. Покрийте и оставете да втаса още веднъж за 40-50 минути.

Поръсете със семената и печете в предварително загрята на 190 градуса фурна без вентилатор за около 30 минути или до златист загар.

Готовата пълнена питка намажете с масло или напръскайте с вода и покрийте за поне 5 минути. Така коричката ще поомекне.

Погачата с разкошна плънка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: