Начин на приготвяне
Активирам първо маята в 100 мл от хладката вода със захарта и малко брашно. Пресявам брашното и след като съм разбила белтъка с киселото мляко и олиото ги прибавям към него.
Сипвам и шупналата мая и бъркам докато започне да лепне. Започвам да меся със ръце до получаване на хубаво гладко тесто. Мажа го с олио и оставям да втаса.
Когато е готово го деля на 5 равни части, като петата заделям, а четирите разделям на 2 и разточвам по 2 малки обли кори, мажа едната с олио и настъргвам кашкавал. Слагам другата отгоре и ги режа през средата.
Тези две половинки ги навивам на фунийка както показвам на снимката. И всичките фунийки ги редя във висока тава, а петата деля на 2 - от едното оформям хубаво гладко топче, което слагам по средата, а другото оплитам на плитка и слагам около топчето.
Оставям питката да втасва, а през това време правя тесто за декорация, оцветявам със сладкарска боя (зелена и жълта) и изрязвам сърца и цветя, от които сърца оформям детелинката по средата.
Готовата питка мажа със разбития жълтък и малко олио и пека в загрята фурна на 160 градуса.