Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Яйчена питка с мас

Яйчена питка с мас

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Яйчена питка с мас
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
26/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Разкрита е най-строго пазената тайна на пухкавите питки! Подробности четете в рецептата"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • яйца - 2 бр. за намазване
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч. хладка
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л
  • мая - 1 кубче
  • мас - 3 с.л. стопена
  • брашно - 1.2 кг
  • за намазване на корите
  • мас - 1 к.ч
  • семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата много добре, прибавяме млякото и водата, като от хладката вода сме отделили малко, за да активираме маята с малко захар и брашно.

Шупналата мая прибавяме към останалите продукти и замесваме тесто, което трябва да е малко по-твърдо от обикновено. Оставяме да втаса, след което го делим на 3 части. Две от тях разточваме на кори, които мажем с мас и навиваме на рула.

От едното руло режем тесни дълги триъгълници, а от другото по-широки. По-тесните и дълги слагаме по средата на питката, а по края запълваме с по-широките и къси.

От третата част разточваме кора, половината режем и изрязваме големи кръгове и събираме, за да получим роза, а другата половина навивам на руло и режа 6 рулца, които слагам около розата.

Оставям питката да втаса, след което мажа с разбитите 2 яйца и малко олио. Мажа веднъж после повторно, за да се напои хубаво и да има златен загар. Пека в загрята фурна на 160 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Gergana Tsvetanova
Gergana Tsvetanova
Много е красива!
29.09.2016 16:24