Начин на приготвяне
Разбиваме яйцата много добре, прибавяме млякото и водата, като от хладката вода сме отделили малко, за да активираме маята с малко захар и брашно.
Шупналата мая прибавяме към останалите продукти и замесваме тесто, което трябва да е малко по-твърдо от обикновено. Оставяме да втаса, след което го делим на 3 части. Две от тях разточваме на кори, които мажем с мас и навиваме на рула.
От едното руло режем тесни дълги триъгълници, а от другото по-широки. По-тесните и дълги слагаме по средата на питката, а по края запълваме с по-широките и къси.
От третата част разточваме кора, половината режем и изрязваме големи кръгове и събираме, за да получим роза, а другата половина навивам на руло и режа 6 рулца, които слагам около розата.
Оставям питката да втаса, след което мажа с разбитите 2 яйца и малко олио. Мажа веднъж после повторно, за да се напои хубаво и да има златен загар. Пека в загрята фурна на 160 градуса.
Коментари