Начин на приготвяне
С помощта на миксер замесваме меко тесто от яйцето, белтъка, прясното мляко, маята, киселото мляко, солта и накрая постепенно пресятото брашно. Накрая прибавяме разтопената мас.
Тестото трябва да е меко и да не лепне по пръстите. Покриваме го с кърпа и изчакваме да втаса за около час да втаса. След това оформяме и разточваме правоъгълник. Отгоре намазваме с разтопена свинска мас. Слагаме натрошено сирене на 3 места в дължината.
Прегъваме тестото веднъж и после още веднъж, за да се захлупи. Режем по дължина на два фитила и усукваме един в друг. Внимателно редим питката със сирене в тава.
Покриваме и оставяме за около 1 час да втаса втори път. Отгоре намазваме с разбит жълтък, разтворен с една с.л. прясно мляко. Загряваме фурната на 170 градуса и печем за 40 минути. Изваждаме и оставяме да се охлади усуканата питка с мас.