Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Усукана питка с мас

Усукана питка с мас

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5826k2k6
Усукана питка с мас
Снимка: Мина Димитрова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1
"Усукана питка с мас - пухкава като памук и с уникален вкус, който впечатлява."

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр. + 1 бр. белтък
  • прясно мляко - 270 мл
  • захар - 1 с.л.
  • суха мая - 1 и ½ пак. от 11 г
  • кисело мляко - 150 г
  • мас - 100 г
  • брашно - 800 г
  • сол - ½ ч.л.
  • плънка
  • мас - 15 - 20 г
  • сирене - 200 г натрошено
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С помощта на миксер замесваме меко тесто от яйцето, белтъка, прясното мляко, маята, киселото мляко, солта и накрая постепенно пресятото брашно. Накрая прибавяме разтопената мас.

Тестото трябва да е меко и да не лепне по пръстите. Покриваме го с кърпа и изчакваме да втаса за около час да втаса. След това оформяме и разточваме правоъгълник. Отгоре намазваме с разтопена свинска мас. Слагаме натрошено сирене на 3 места в дължината.

Прегъваме тестото веднъж и после още веднъж, за да се захлупи. Режем по дължина на два фитила и усукваме един в друг. Внимателно редим питката със сирене в тава.

Покриваме и оставяме за около 1 час да втаса втори път. Отгоре намазваме с разбит жълтък, разтворен с една с.л. прясно мляко. Загряваме фурната на 170 градуса и печем за 40 минути. Изваждаме и оставяме да се охлади усуканата питка с мас.

Вижте хитринки при месене и идеи как да украсим питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: