Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Гювечета»Вкусна бяла риба в гювечета

Вкусна бяла риба в гювечета

Вкусна бяла риба в гювечета
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Ароматна бяла риба, задушена в гювече с много зеленчуци. Вкусотия, приготвена с много мерак"

Необходими Продукти

  • бяла риба - 1.5 кг речна (кабакулак, таранка, алай или шаран)
  • картофи - 1 кг
  • моркови - 3 бр.
  • чушки - 3 - 4 бр. пресни
  • грах - 1/2 от консерва или буркан
  • лук - 2 - 3 глави
  • домати - 6 бр. може и доматен сок
  • чубрица
  • универсална подправка - подправка за риба
  • черен пипер
  • червен пипер
  • магданоз
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубаво почистете рибата, измийте, нарежете на шайби и осолете. Оставете я така 1 час, като я поръсите със подправка за риба.

Обелете картофите и нарежете на големи кубчета. Лука, моркова и чушките също нарежете на по-едри кубчета, а доматите обелете и минете на ренде или пасирайте.

На дъното на гювечетата сложете първо картофите, моркова, чушката и граха. Добавете олио и сложете от подправките, наредете във всяко по 2 филенца, ако са от по-едра риба, а ако са малки сложете по няколко.

Полейте с доматите или доматен сок и по малко вода, но да не се обливат, защото с капаците се задушават и водата не извира. Най-отгоре сложете по една люта чушка. Печете на умерена фурна след като ги извадете поръсете с магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: