Начин на приготвяне
Работи се с миксер, но измесването може да стане и на ръка. В купата на миксера се изсипва брашното, добавя се маята, разбърква се, добавя се солта и всички други продукти.
Замесва се тесто с миксера и се измесва до момента, в който тестото се е отделило от купата. То трябва да е меко и нелепнещо по ръцете. Намаслява се друга купа с малко олио/зехтин и тестото се оставя да втаса, като преди това се обръща няколко пъти, за да се намасли от всички страни. Завива се с фолио.
Втасалото тесто се дели на три части, като всяка част се разточва леко, намаслява се с малко мазнина и се редят питките една върху друга. След това се разточва кора около 2- 3 мм дебелина и се разрязва на тортени парчета. Всеки триъгълник се навива на руло, като краищата му се приближават един към друг за да се получи незатворен геврек.
Кифлите се редят в тава покрита с хартия за печене или само намаслена с мазнина и се оставят да втасат за около 20-30 мин.
Пареното тесто се приготвя, като брашното се залива с горещата вода, разбърква се, оставя се да изстине и с четка се намазват кифлите. Пече се на 180-200 градуса за около 25 мин.
Оригиналните Виенски кифли по БДС от 1966 г са готови.
Източник: Светлана Трънкарова, моя приятелка, от която толкова много съм научила и бих искала и тук да ѝ благодаря!
Забележка: оригиналните виенските кифли не се правят с пълнеж, но всяка от вас която поиска може и да добави, шоколад или сладко, но вече няма да са виенски кифлички, а само кифлички с пълнеж.
Добавих 1 ч.л. екстракт ванилия, въпреки че по рецепта я няма, така както замених изцяло олиото с масло.
Този път не съм ги разточвала на голяма кора, а откъсвах топче, премервах го на кантарче, за да са с точен грамаж, около 100 г всяка и леко с ръце ги оформях и навивах на руло. Кифлите може и да се намазват и с яйце, но аз показвам рецептата на виенската кифла от времето на нашите майки и баби, така каквато се е продавала по хлебарниците у нас.
Кифлите са с приятен аромат на масло и хрупкава коричка.
Коментари
Изглежда много интересна и обещаваща!
Впечатли ме мазането на кифлите, което е ново за мен.