Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладки рула»Датска плитка с Рикота и горски плодове

Датска плитка с Рикота и горски плодове

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Датска плитка с Рикота и горски плодове
Снимка: marcheva14
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Изключителен сладкиш със свеж плодов вкус и аромат, който няма да остави безразлични дори и дамите на диета"

Необходими Продукти

  • мая - 7 г бързодействаща суха
  • хладка вода - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 3 бр. стайна температура
  • мед - 1/4 ч.ч.
  • масло - 1/2 ч.ч. стайна температура
  • брашно - 3 ч.ч.
  • рикота - 200 г
  • сол
  • захар - 1/3 с.л. кристал
  • ванилия - 1/2 ч.л. екстракт
  • ПЛЪНКА
  • горски плодове - около 500 г замразени
  • ром - 2 с.л.
  • ликьор - 1 с.л. Amaretto или 1 капка бадемов екстракт
  • нишесте - 1 1/2 с.л.
  • захар - 100 г
  • белтък - за намазване
  • конфитюр - по желание за намазване на тестото
  • кафява захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

- Работила съм изцяло с миксер;

- Фурна - 200 градуса;

- хартия за печене;

- плоска тава.

В купата на миксера се поставя маята, водата, разбитите предварително яйца, мед, мекото масло, сол и малкото захар. Брашното се пресява и постепенно се добавя към сместа, за да се получи меко тесто.

Ако е прекалено меко тестото, може да се добавят 3 до 4 с.л. брашно. Топката тесто се поставя с намаслена купа, завива се с фолио и се оставя да втаса около 2 часа – при мен втаса за около 1 час във фурната на 30 градуса.

Плънка:

Около 500 г замразени горски плодове се оставят за около 30 мин на стайна температура. Поставят се в тенджера с ром, ликьор или бадемов екстракт на умерен огън леко да изври водата им. Добавя се захарта, размесена с нишестето или добавено през цедка. Разбърква се непрестанно, докато сместа стане гъста, за около 5 до 7 мин. Сваля се от огъня и се охлажда напълно.

Втасалото тесто се разточва на 1 см дебелина на дълъг правоъгълник върху леко набрашнена хартия за печене, като и отгоре леко се набрашнява. Тестото е меко и пухкаво. С пръсти се прави 5 до 7 см улей по средата му, който ще спомогне да не се разтича Рикотата и конфитюрът, ако се слага - той е по желание.

За да се разбере какво точно трябва да се направи, е следното: след като е разточено тестото на правоъгълник, с показалец точно по средата се натискат малки вдлъбнатини в средата му като пътека, това спомага да не се разтече плънката. Разточва се в/у хартия, за да може по-лесно да се пренесе в плоската тава.

Т.н. пътека се намазва с Рикота, по желание в/у нея се слага тънък слой от конфитюр, а в/у него се полагат плодовете богато.

Тестото се нарязва на ленти от двете страни /около 2 см/ и се намазват с белтък, за да не се отлепят по време на печенето. Започват да се сплитат лентите, като се прехвърлят една в/у друга. Намазва се с белтък и се ръси светло кафява захар обилно. Оставя се да втаса за около 20-30 мин.

Сладкото руло се пече на 200 градуса за около 30 мин или хубаво зачервяване.

Датската плитка с Рикота и горски плодове е много вкусна!

Източник: Ginger Cookies

Забележка: Ползвала съм замразени горски плодове, но може и пресни, като по същия начин се обработват. Ако количество плодовете са повече, излишното се прибира.

Тавата за печене трябва да е плоска и голяма, защото сладкишът е голям.

Не съм ползвала допълнително конфитюр за намазване на тестото при плънката, защото е приятно да се усеща леко кисело-сладък вкус на плодовете, а Рикотата дава допълнително мекота и плътност на сладкиша.

Силно го препоръчвам, прекрасен вкус на свежи горски плодове, мека и пухкава Рикота и аромат на масло, есенции от ванилия и приятен бадемов вкус.

Може да се приготви и само с череши, вишни или други плодове по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: