Начин на приготвяне
Нарязваме на дребно лука и го запържваме до златисто в сгорещеното олио.
В купа слагаме каймата, в която наливаме мъничко вода (около 100 мл. студена) и я разбиваме на каша, след което я добавяме към лука.
Пържим при непрекъснато бъркане, така че каймата да стане на трохи. Когато това се получи добавяме ориза и настъргания на ренде домат. Задушаваме 2-3 минути и добавяме подправките - черния пипер, куркумата, магданоза и копъра нарязани на дребно и сол на вкус.
Сваляме от огъня и вземаме едно листо. С чаена лъжичка гребваме от сместа, слагаме върху листото и го загъваме, като се стараем да оформим продълговата и стегната сармичка.
Поставяме я в тавичка и продължаваме да правим сармички по този начин, докато не свъшат листата и плънката.
Готовите и подредени сармички ги поръсваме отгоре с щипка сол и струйка олио, след което в тавичката наливаме топла вода, колкото почти да се залеят. Покриваме тавичката с фолио и я слагаме във загрята фурна на 180 градуса за 60 минути. Сервираме с кисело мляко.
Коментари