Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Козуначени кифли от моята кухня

Козуначени кифли от моята кухня

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
24
"Кифлички, приготвени с толкова много любов, няма как да не докоснат сърцето ви"

Необходими Продукти

  • стартер
  • брашно - 25 г
  • вода - 150 мл
  • за тестото
  • брашно - 450 г до 500 г
  • нишесте - 30 г или пудинг ванилия
  • мляко - 40 г на прах
  • захар - 80 г
  • сол - 1/4 ч.л.
  • вода - 150 мл топла
  • яйца - 1 бр. или 2 жълтъка
  • мая - 7 г суха
  • масло - 70 - 75 г стайна температура
  • лимони - 1 бр. стайна температура
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • ром - 1 с.л.
  • плънка - по желание, сладко или шоколад за печене
  • за намазване и поръсване
  • яйца - 1 бр. жълтък
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - едра кристална или ванилена захар, или кафява захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 160-170 градуса.

Плоска тава с хартия за печене.

Работи се с миксер!

СТАРТЕР:

първо се започва със стартера, като се кипва водата в малък съд на котлон и се прибавя брашното. Разбърква се енергично, докато сместа се изглади и бъркалката оставя следи по дъното на съда. Сваля се от котлона и се охлажда.

ТЕСТО:

Маята се изсипва в топлото мляко и се оставя за 10-15 минути леко да се активира. Всички сухи съставки се слагат в купата на миксера или в купа с ръчен миксер с бъркалките за тесто, прибавя се маята, охладения стартер, яйцето, водата, ром, лимонова кора и ванилия.

С куките за тесто се разбърква за около 4 до 5 минути, докато се получи лепкаво тесто. Без да се спира разбъркването, се започва добавянето на кубчетата масло със стайна температура, като се изчаква всяко кубче добре да се усвои от тестото и тогава се прибавя следващото. Изсипва се готовото тесто върху набрашнен плот, оформя се на топка и се поставя в леко намаслена купа да втасва като се покрива с фолио.

Когато тестото е готово, се набрашнява плота, прехвърля се тестото върху него, премесва се отново за кратко за да няма шупли и мехури с въздух и се оформя на дълъг цилиндър. Нарязва се на 24 парчета и с ръце се оформят елипса и се навива на кифличка. Може по желание да се сложи и пълнеж. Нареждат се върху хартията за печене и се оставят да втасат отново за 30 минути. Намазват се с жълтък разбит с прясното мляко и се поръсват обилно със захар.

Печете козуначените кифлички на 170 градуса за около 20-25 мин.

Източник: Cause It`s Always Delicious!

ЗАБЕЛЕЖКА: този необичаен стартер прави тестото по-сочно и го запазва за по-дълго време меко и пухкаво. В началото тестото е доста лепкаво, но след като втаса достатъчно време става еластично и удобно за работа. Плънката е от шоколад за печене. Поръската е обилна от кафява захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Благодаря, момичета!
Кифличките се оказах много приятни, и наистина ако се спази този стартер са и в следващите дни меки. Интересна рецепта със стартера, не бях работила по този начин. Под ръка имах шоколад и не ми се отваряше ново бурканче със сладко, плънката е по желание.
13.10.2016 12:16
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Много хубава рецепта Мария, обезателно ще я пробвам защото кифличките са любимите ни тестени десерти. Само плънката си правя различна да има за всеки по вкуса.
13.10.2016 12:09
Mariane
Mariane
Изключителни кифлички! Поздравления!
13.10.2016 11:46