Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Ябълков кекс с орехи и карамел

Ябълков кекс с орехи и карамел

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Ябълков кекс с орехи и карамел
Снимка: Добринка Петкова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Изключително вкусен кекс с най-ароматните дарове на есента - рецепта за приятели"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1.5 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 2.5 ч.ч.
  • ябълки - 3 - 4 бр.
  • за топинга
  • захар - 1 ч.ч
  • сметана - 50 мл
  • ябълки - 2 бр.
  • орехи - 20 - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата на пяна. Добавете захарта и продължете да разбивате. Налейте водата и олиото. Накрая прибавете пресятото брашно и бакпулвера. Обелете, почистете и нарежете ябълките на малки кубчета.

Прибавете ги към сместа и разбъркайте добре. Изсипете в намаслена и поръсена с брашно форма. Печете на 180 градуса около 40 минути. Извадете от фурната, оставете малко да се охлади и обърнете върху поднос.

За топинга сложете захарта и 1 ч.л. студена вода да се карамелизира. Обелете и нарежете ябълките на малки кубчета, а орехите нарежете на едро.

След като захарта придобие карамелен цвят, прибавете ябълките и след 3-4 минути, добавете затоплената сметана. Бъркайте докато се разтвори и леко се сгъсти.

Свалете от котлона и оставете да се охлади. Разпределете карамелизираните ябълки върху кекса, поръсете с орехи и полейте с карамеления сос.

Ябълковият кекс с орехи и карамел е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
57
41
30
20
10
Дай твоята оценка: