Начин на приготвяне
Разбийте яйцата на пяна. Добавете захарта и продължете да разбивате. Налейте водата и олиото. Накрая прибавете пресятото брашно и бакпулвера. Обелете, почистете и нарежете ябълките на малки кубчета.
Прибавете ги към сместа и разбъркайте добре. Изсипете в намаслена и поръсена с брашно форма. Печете на 180 градуса около 40 минути. Извадете от фурната, оставете малко да се охлади и обърнете върху поднос.
За топинга сложете захарта и 1 ч.л. студена вода да се карамелизира. Обелете и нарежете ябълките на малки кубчета, а орехите нарежете на едро.
След като захарта придобие карамелен цвят, прибавете ябълките и след 3-4 минути, добавете затоплената сметана. Бъркайте докато се разтвори и леко се сгъсти.
Свалете от котлона и оставете да се охлади. Разпределете карамелизираните ябълки върху кекса, поръсете с орехи и полейте с карамеления сос.
Ябълковият кекс с орехи и карамел е готов.