Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с домашно точени кори

Баклава с домашно точени кори

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
12
"Истинските майстори знаят, че най-сочната баклава се прави с ръчно точени кори и много мерак"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 3 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 200 мл
  • бакпулвер - 10 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • брашно - 1 кг
  • за сиропа
  • вода - 4 ч.ч.
  • захар - 4 ч.ч.
  • лимони - 1/2
  • ванилия - 2 бр.
  • за плънката
  • орехи - 2 ч.ч. смлени
  • за поръсване
  • нишесте - 200 г царевично
  • за намазване
  • масло - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и направете кладенче, сложете в него яйцата, сол, оцет, олиото, мляко и бакпулвер. Замесете меко тесто, което да не лепне по ръцете. Покрийте и оставете да почине тестото за 15 мин.

Разделете тестото на 21 части, оформете на топчета и разделете на три групи по седем топчета във всяка група. Разточете първите седем топчета на седем кръгли кори с диаметър на десертна чиния.

Сложете пред вас първата кора, поръсете с нишесте, върху нея сложете втората, поръсете пак с нишесте и така всичките седем. Трябва да ви се получи купчинка от седем кори, поръсете и отгоре с нишесте и разточете с точилка тази купчинка на една голяма кора с диаметъра на тавата, в която ще печете баклавата.

Намажете тази тава с малко олио или масло, сложете в нея тази голяма кора, поръсете с орехи.

Вземете втората група с по седем топчета и направете по същия начин, разточете ги на седем малки кори, поръсете всяка с нишесте и наредете една върху друга на купчинка. Разточете на една голяма, сложете върху орехите в тавата и поръсете и нея със орехи.

Последната част с по седем кори се прави по същия начин. Сложете в тавата и покрийте долните. Нарежете по избор тестото, на ромбове, парчета или на фигурки, както пожелаете.

Разтопете маслото и залейте с него цялата баклава, стремете се маслото да попадне и в разрезите.

Загрейте фурната на 170 градуса и сложете тавата, изпечете баклавата до златисто за около 50 мин. Извадете и оставете да се охлади.

Направете сиропа, като загреете в тенджерка захарта и водата, добавете сока и кората на половин лимон и кипнете. Оставете да поври до сгъстяване и получаване на захарен сироп.

Полейте със сиропа охладената и студена баклава. Оставете на хладно място за поне 12 часа да поеме сиропа.

Баклавата с домашно точени кори е уникална!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#337154
Потребител#337154
Поздравления за рецептата! Баклавата стана невероятна! Благодаря ?
16.02.2024 19:13
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
А не се ли намазва всяка от трите кори с мазнина преди да се поръсят орехи? Извинявам се, питам, не коригирам.
06.01.2023 21:09
Боряна Атанасова
Боряна Атанасова
Страхотна баклава миналата година я направих и сега пак.
18.12.2022 14:41
1