Начин на приготвяне
Смесваме в купа двата вида брашно. Маята се разбива в топлата вода с 1 с. л. захар и една лъжица брашно, оставя се да бухне.
Сипва се в брашното, добавяме и олиото, прясното мляко, останалата захар, сол. Разбърква се с вилица на топка тесто, после се доизмесва на меко тесто.
Втасва покрито с кърпа за 50 минути. Разточва се кора и с чашка се изрязват кръгчета. С ръце се прави дупка в средата.
Загрява се олио на ниска температура и пържим поничките от двете страни до златисто.
Изваждат се върху хартия да попие мазнината. Поднасяме за закуска, като се поръсят с пудра захар и чаша кафе или чай!
Това наистина са най-вкусните понички с ленено брашно.