Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Печена пуйка»Пълнена пуйка върху зеле и сарми

Пълнена пуйка върху зеле и сарми

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Пълнена пуйка върху зеле и сарми
Снимка: Добринка Петкова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
280 мин.
Порции
8
"Великолепна рецепта, с която всеки семеен празник ще се превърне в истинско кулинарно тържество"

Необходими Продукти

  • пуйка - около 4 кг
  • ориз - 1ч.ч.
  • гъби - 200 г
  • маслини - 10 - 15 бр.
  • моркови - 1бр.
  • дреболии - 1 бр. от пуйката
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • за сармите
  • зеле - 1 бр. кисела зелка
  • кайма - 400 г
  • лук - 1 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • моркови - 1 бр.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • червен пипер
  • черен пипер
  • чубрица
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете дреболиите и ги запържете. Добавете лука и моркова, нарязани на ситно. Прибавете ориза и след като смени цвета си, налейте вода - около 1 ч.ч.

Прибавете подправките и оставете плънката да се готви около десетина минути или докато оризът поеме водата.

Измийте, почистете и осолете пуйката. Напълнете я с приготвената смес и зашийте отвора - сложете от плънката и под кожата на пуйката. В тиган запържете лука и моркова. Добавете каймата и след като се запържи, прибавете ориза и накрая доматеното пюре.

Добавете подправките, разбъркайте добре и свалете от котлона. Отделете по-големите листа от зелката и направете сармите.

Останалото зеле нарежете на ситно. Към него добавете олио и червен пипер. Разбъркайте добре и го изсипете в тавичка.

Върху него поставете пуйката и я намажете със смес от олио и червен пипер. Отстрани подредете сармите и налейте вода около 1.5 ч.ч.

Завийте с фолио и печете на 180 градуса около 3 часа и 30 минути. Накрая свалете фолиото и допечете за още 30 минути. Печената пуйка е готова.

Пълнената пуйка върху зеле и сарми е супер вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: