Пържоли с гъби на тиган

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Пържоли с гъби на тиган
Снимка: Сия Рибагина
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Сочни пържоли с гъби и картофи, с които да се нагостите сладко-сладко"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 3 бр. вратни пържоли
  • зехтин - 1 с.л.
  • масло - 50 г
  • мащерка - 1 стрък
  • чесън - 1 скилидка
  • вино - 100 мл бяло
  • гъби - 350 г
  • сметана - 300 мл
  • прясно мляко - 200 мл
  • черен пипер
  • сол
  • брашно - 1 с.л.
  • за гарнитурата
  • картофи
  • маслини
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Начукайте през фолио пържолките, така че да ги изтъните леко. Поръсете с черен пипер. Сложете тиган на котлона и загрейте. Сложете маслото и сипете зехтина, щом се загрее, сложете месото.

Оставете да се запържи за няколко минути от едната страна, след това обърнете от другата страна. Като ги обърнете, сложете в тигана стрък мащерка, посолете и смачкайте скилидка чесън без да я белите.

Пуснете и нея в тигана, тя ще овкуси месото и ако я сложите необелена, няма да прегори.

Гответе пържолите до златисто, сипете виното, изстържете залепналите вкусотии от месото по тигана, намалете котлона на средна температура, оставете минута да се изпари алкохолът и затворете с капак.

Задушете месото за 5 минути, след което махнете капака и оставете до пълното изпаряване на течността.

Когато месото остане на мазнина, махнете клончето мащерка и чесъна, те няма да ви трябват повече. Извадете свинските пържоли и оставете настрана.

Нарежете гъбите на по-едро и сложете в същата мазнина. Запържете до златисто, добавете лъжица брашно, разбъркайте и сипете сметаната и млякото. Оставете да клокне и гответе до сгъстяване на соса.

Ако го сгъстите прекалено, може да добавите още малко прясно мляко. Върнете пържолките във соса, поръсете със сол и черен пипер и махнете от котлона. Поднесете с картофи и няколко маслинки за разкош.

Пържолите с гъби на тиган са уникални!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Maria Petrova
Maria Petrova
Вместо картофи, аз добавих карамелизиран лук. Получиха се крехки пържолки. Благодаря Ви за рецептата
12.01.2017 18:06
1