Начин на приготвяне
В тенджера под налягане се объркват продуктите - телешкото месо, нарязано на малки късчета, лук, нарязан на ситно, гъбите, нарязани на четвъртинки, джоджен, черен и червен пипер, олио и сол на вкус.
И най-особеното, без което това ястие не може - 10 броя лозови листа, нарязани на 5-6 части. Налива се вода, която да покрие продуктите.
Всичко това се вари около 35 мин. След това се изсипва в тава, обърква се с ориза и се слагат 3 ч.ч. от бульона, в който са врели месото, гъбите, лозовите листа и подправките.
По желание може да оставите или махнете лозовите листа. Пече се в предварително загрята фурна, докато оризът набъбне. Когато ястието е готово се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Забележка: Телешкото с ориз по добруджански може да се направи и в гювечета.