Френска селска торта с боровинки

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
371
2k
955
1k
6
23/12/2019
"Френската селска торта е чудесен повод да отбележите рождения си ден, дори той да е минал преди няколко месеца "
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
23 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо74 035
  • Преглеждания за месеца70
  • Преглеждания за седмицата13
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена23

Необходими Съставки

  • За блатовете
  • захар - 150 г
  • яйца - 1 бр.
  • мед - 3 супени лъжици
  • прясно мляко - 200 мл
  • брашно - 400 г
  • сода - 2 чаени лъжици
  • масло - 50 грама разтопено
  • За крема
  • ванилия - 2 бр.
  • заквасена сметана - 1200 г
  • захар - 12 супени лъжици
  • сладко от боровинки
  • орехи - смлени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на блатовете: Яйцата се разбиват с захарта. След като са разбити към тях се прибавят постепенно прясното мляко, меда и содата. Маслото се разтопява и се охлажда. След като маслото е охладено се прибавя и то съм яйцата. Сместа се разбива хубаво.

След това сместа се пресипва в тенджера. Вари се на бавен огън. Вари се около 30 минути при непрекъснато бъркане. Сместа трябва да придобие карамелен цвят. Сместа се отдръпва от котлона.

Докато сместа е още топла към нея се прибавя брашното. Разбърква се с лъжица.

Бърка се докато се получи тесто. Тестото се прехвърля на набрашнен плот. Омесва се още малко. Полученото тесто се разделя на 8 равни части.

Всяка една топка тесто се разточва на много тънък блат. За торта трябват 5 блата. Останалите 3 топки тесто може да използвате за друго или да направите по-висока торта с 8 блата.

След като е разточен блатът слагам върху него ринга за торта и изрязвам. Това го правя, за да станат всички блатове еднакви. След това прехвърлям блата в тава покрита с хартия за печене.

Пече се на загрята фурна на 170-180 градуса за 4-5 минути. Същото се повтаря и с останалите топки тесто.

Приготвяне на крема: В купа се разбиват заквасената сметана, захарта и ванилиите.

След като изпечените блатове са изстинали се мажат с крема и сладкото от боровинки. Сладкото от боровинки може да сложите на всеки блат или през блат. Отгоре поръсваме тортата със смлените орехи. Ореховата торта е готова.

Френската селска торта с боровинки е страхотна, не се съмнявайте!

Рейтинг

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
станимира караджова
Правя я по тази рецепта и винаги става уникална.
0
0
Veronika Petrovska
Veronika Petrovska
11.12.2019 22:46
продуктите , които са дадени в рецептата за един блат ли са ? Защото пише " едно яйце ", а по-надолу : разбийте яйцаТА ?
0
0
Елисавета
Елисавета
28.01.2018 12:36
Всеки път я правя по тази рецепта и нямам грешка.
0
0