Начин на приготвяне
В дълбока купа разбиваме 1 яйце. Прибавяме 1 ч.л сол. В една супена лъжица капваме 2-3 капки оцет.
Амонячната сода я шупваме в оцета. След като шупне, я слагаме при яйцето. Отмерваме си 1 ч.ч. прясно мляко. Добавяме прясното мляко в купата. Всичко объркваме с лъжица.
На стайна температура сме оставили да се размекне маргаринът. Прибавяме маргарина и пак разбъркваме. Прибавяме на части от брашното. Трябва да се получи меко тесто.
Набрашняваме си масата и го месим пак. Разточваме тестото върху посипана с брашно маса. За да ни е по лесно, можем да го разделим на 3 части.
Всяка част я разточваме в приблизително правоъгълна форма с дебелина 5-6 мм и режем с кръгло къдраво ножче на ленти.
От дозата излизат 2 тави от фурната.
Застиламе тавата с хартия за печене. Редим лентите. В чиния на купчинки си слагаме бял сусам, черен сусам, ким, червен пипер за удобство. Разбиваме в купичка жълтъка.
Мажем гризините с разбит жълтък с четка и поръсваме с бял сусам, черен сусам, ким, черевен пипер и хималайска сол по възможност, която преди това си смиламе с мелничка. Печем ги в загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Не бухват много при печенето.
Гризините със семена, червен пипер и хималайска сол са готови.