Египетска торта

Египетска торта5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
24
"Торта, която ще ви накара да се почуствате като владетел на империя"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • белтъци - 10 бр.
  • захар - 10 с.л.
  • лешници - 200 г смлени
  • брашно - 2 с.л.
  • за жълтия крем
  • прясно мляко - 500 мл
  • жълтъци - 10 бр.
  • захар - 10 с.л.
  • брашно - 8 с.л.
  • масло - 250 г
  • ванилия - 2 бр. (по 0.2 г)
  • За сметановия крем
  • сметана - 500 мл
  • пудра захар - 6 с.л.
  • Крокан
  • захар - 150 г
  • лешници - 150 г запечени и нарязани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте белтъците и захарта на сняг. Постепенно добавете брашното, лешниците и разбъркайте отново. В тавичка с размер с 26-27 см сложете готварска хартия. Разделете сместа на три и изпечете три блата. Печете в загрята фурна на 180 градуса. Не ги препичайте!

Оставете ги да се охладят и пригответе жълтия крем. В половината мляко разбийте жълтъците, захарта и брашното. Останалото мляко сложете на котлона да загрее. Махнете го от котлона и на тънка струйка добавете яйчената смес.

Върнете на котлона и го намалете на слаба степен. Не спирайте да бъркате докато не получите много гъст крем.

Не се притеснявайте, ако получите бучици. Когато кремът се сгъсти махнете от котлона и прибавете ванилиите. Оставете да изстине.

Разбийте маслото на пухкав сняг и го прибавете към яйчения крем. Разбийте с миксер до получаване на гладък крем. Покрийте с фолио и го приберете в хладилника да стегне.

Карамелизирайте захарта до кехлибарен цвят. Върху хартия за печене сложете нарязаните лешници и върху тях изсипете карамела. Когато той стегне начупете на малки парченца.

Разбийте сметаната с пудрата захар и прибавете кроканта.

Сглобете лешниковата торта в ринг с откопчаващи стени.

Редете така: Блат, жълт крем, сметанов крем и така до получаване на три такива последователности. Оставете тортата за няколко часа в хладилника и тогава откопчайте ринга.

Украсете тортата с натрошен карамел или карамелизирани лешници.

Египетската торта е готова.

Източник: Veronika Shketieva

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Фати Камберова
Фати Камберова
Чудесна е !
02.11.2016 18:44
1
Покажи всички подкоментари