Начин на приготвяне
Приготвяме плънката за тиквеника, като измиваме тиквата и белим кората. Нарязаната на парчета тиква настъргваме на едро ренде, ако имаме електрическо ренде, е по-лесно.
Настърганата тиква слагаме в тенджера. Ръсваме захар - 5-6 с.л. или количество на вкус. Наливаме вода 1-2 к.ч. и олио 1 к.ч. и задушаваме тиквата, докато омекне и остане на мазнина , като разбъркваме непрекъснато.
Когато е омекнала, ръсваме ванилия 1 пакетче и канела 1 к.л. Дръпваме тиквата от котлона и оставяме да се охлади. Когато вече се е охладила, разстиламе корите и на всяка кора слагаме от плънката.
Навиваме на руло и подреждаме в намазана с мазнина тава. Така приготвяме всички кори. Отгоре наръсваме корите с олио и слагаме тиквеника да се пече в нагрята на 180 г фурна до готовност, да се запече до златисто.
Готовия тиквеник изваждаме от фурната и когато се охлади, нарязваме на малки парченца и поръсваме с пудра захар.