Начин на приготвяне
Брашното се пресява, към него се добавят сухите съставки за тестото и се разбърква добре. В кладенче, направено в брашното се наливат разбитите яйца и започва да се замесва тесто, като постепенно се добавят олиото и лимонадата, докато се получи меко, нелепливо тесто, което се покрива с кърпа и се оставя да втаса на топло.
Тиквата се почиства и настъргва, след което се запържва за десетина минути в маслото и олиото като се разбърква, докато омекне. Към тиквата се добавят стафидите и се разбъркват, след което тиквата се оставя да изстине. Когато тестото втаса, се размесва и се оформят пет топки от него.
Всяка топка се разточва на възможно най-тънка кора, намазва се с олио и на половината кора се поръсва от тиквата, поръсва се с канела, орехи и една- две супени лъжици захар и се навива на по-хлабаво руло, което се изтегля с ръце и се усуква като фитил на мартеница колкото е възможно без да се разкъса.
След това се навива на рехаво в намазнена тава. Когато тавата се напълни се оставя за 15 минути, намазва се отгоре с мазнина и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 30-40 минути.
От това количество тесто аз направих два тиквеника в тавички с диаметър 26 см.
Когато тиквеника изстине, се поръсва с пудра захар.