Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Тиквеник с точени кори с лимонада

Тиквеник с точени кори с лимонада

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733701691
Тиквеник с точени кори с лимонада
Снимка: Потребител#165452
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Някога опитвали ли сте тиквеник, но с точени кори? А знаете ли как се прави?"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 800 г
  • лимонада - 250 мл
  • яйца - 3 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 10 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • мая - 7 г суха или 20 г на кубче
  • За плънката
  • тиква - 1 тиква около 2 кг
  • стафиди - 100 г
  • масло - 20 г
  • олио - 2 с.л.
  • орехи - 200 г смлени
  • канела
  • захар
  • пудра захар
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява, към него се добавят сухите съставки за тестото и се разбърква добре. В кладенче, направено в брашното се наливат разбитите яйца и започва да се замесва тесто, като постепенно се добавят олиото и лимонадата, докато се получи меко, нелепливо тесто, което се покрива с кърпа и се оставя да втаса на топло.

Тиквата се почиства и настъргва, след което се запържва за десетина минути в маслото и олиото като се разбърква, докато омекне. Към тиквата се добавят стафидите и се разбъркват, след което тиквата се оставя да изстине. Когато тестото втаса, се размесва и се оформят пет топки от него.

Всяка топка се разточва на възможно най-тънка кора, намазва се с олио и на половината кора се поръсва от тиквата, поръсва се с канела, орехи и една- две супени лъжици захар и се навива на по-хлабаво руло, което се изтегля с ръце и се усуква като фитил на мартеница колкото е възможно без да се разкъса.

След това се навива на рехаво в намазнена тава. Когато тавата се напълни се оставя за 15 минути, намазва се отгоре с мазнина и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 30-40 минути.

От това количество тесто аз направих два тиквеника в тавички с диаметър 26 см.

Когато тиквеника изстине, се поръсва с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: