Домашно сирене

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Домашно сирене2 / 15
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
"Веднъж приготвили си домашно сирене по тази рецепта, никога няма да опитате отново сиренето от магазина"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 10 л прясно овче
  • мая - 1 с.л. за сирене (20 капки/20 мл)
  • сол - 200 г на 1 л вода за саламурата за осоляване + 120 г на 1 л вода за саламурата за съхраняване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното овче мляко се прецежда и се загрява за около 10 минути до температура 70 градуса, като не трябва да завира. След това се охлажда до 33 - 34 градуса. Добавя се маята, предварително разредена с преварена и охладена вода в съотношение 1:10.

Разбърква се добре и млякото трябва да се остави за 1 час на тази температура, за да се подсири. След това сместа се сипва в марля и се оставя да се отцеди за 2 часа, при което се отделя суроватката.

След това поставете сиренето в цедилка и го затиснете с тежести, за да се оформи. Оставете така поне за 6 часа. Нарежете го на отделни парчета след това и ги накиснете в саламура, за да се осоли.

За първата саламура са нужни за 1 л вода и 200 г сол. В нея сиренето трябва да преседи поне 24 часа. След това го преместете във втората саламура за съхранение, която се приготвя от 120 г сол на 1 л вода. Съхранява се в помещение с температура около 10 градуса.

След 60 дни сиренето е готов за консумация и може да се съхранява в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
518
49
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Monika Ivanova
Monika Ivanova
Аз си купувам от едни познати и даааа...няма нищо общо с боклуците по магазините.
10.04.2016 14:58
11
3
Pressy
Pressy
Кой не обича домашно приготвено всичко ! По-истинско е на вкус ! Браво и благодаря за рецептата ! Полезна е !
24.03.2016 16:51
6
6
Йорданка Тасева
Йорданка Тасева
обичам домашно сирене,добре че има кой да го приготвя :))
28.02.2016 17:00
4
2
Gene Doytch
Gene Doytch
Сложете мезофилик култура, ренет, няколко лъжици кисело мляко и ензима липес.
16.11.2014 04:20
19
2
ЕЛЕНА
ЕЛЕНА
Моята баба правеше сирене по друг начин.Научи рецептата от наши съседи-потомствени овчари.Всички са починали,но аз я пазя.
Вземаме току-що издоено овче мляко/още топло/,прецеждаме веднага през тензух в чист съд.Капваме мая за сирене,изчакваме да се стегне,разбъркваме с решетъчна лъжица и поставяме сиренината да се отцежда в тензух за 12 часа.След като добре се отцеди суроватката в специално направено за целта дървено сандъче,сиренето се изважда и се нарязва на 4 парчета.Посолява се с морска сол за 6-7 часа.Готовото сирене се реди в голям буркан,делва или тенекия/пластмасова/ като се поставя и солта от осоляването.Отделената суроватка не се изхвърля,а с нея се залива сиренето-тя е саламура.
Важно е млякото да се подсири с мая за сирене ВЕДНАГА след издояването,за да се запази температурата му,да се измери колко литра е и в зависимост от литража се добавя мая за сирене-на опаковката пише колко мая се слага за 1 литър мляко.
Ако няма сандъче за отцеждане сиренината се поставя с тензуха върху дървена пръчка,но след това,когато суроватката се отцеди се затиска с тежест за допълнително отцеждане.Солта за осоляването е толкова,колкото обилно да поръсим отгоре.Тя после постепенно се стапя в суроватката.
Сиренето зрее на хладно 3-4 месеца и е твърдо,без шупли,но опита се добива с практиката.Млякото НЕ СЕ ВАРИ.
09.05.2014 13:01
36
5
4
Покажи всички подкоментари
moni
moni
Ште пробвам
15.01.2014 10:18
8
4
1
Покажи всички подкоментари
Мани
Мани
за колко килограма сирене е рецептата?
28.05.2013 16:26
12
pnp
pnp
и аз така го правя но не достига за саламура.
20.01.2013 23:22
8
ko ta barka
ko ta barka
ша го побвамиии :P
13.02.2012 21:58
2
4