Аз си купувам от едни познати и даааа...няма нищо общо с боклуците по магазините.
10.04.2016 14:58
11
3
Pressy
Кой не обича домашно приготвено всичко ! По-истинско е на вкус ! Браво и благодаря за рецептата ! Полезна е !
24.03.2016 16:51
6
6
Йорданка Тасева
обичам домашно сирене,добре че има кой да го приготвя :))
28.02.2016 17:00
4
2
Gene Doytch
Сложете мезофилик култура, ренет, няколко лъжици кисело мляко и ензима липес.
16.11.2014 04:20
19
2
ЕЛЕНА
Моята баба правеше сирене по друг начин.Научи рецептата от наши съседи-потомствени овчари.Всички са починали,но аз я пазя.
Вземаме току-що издоено овче мляко/още топло/,прецеждаме веднага през тензух в чист съд.Капваме мая за сирене,изчакваме да се стегне,разбъркваме с решетъчна лъжица и поставяме сиренината да се отцежда в тензух за 12 часа.След като добре се отцеди суроватката в специално направено за целта дървено сандъче,сиренето се изважда и се нарязва на 4 парчета.Посолява се с морска сол за 6-7 часа.Готовото сирене се реди в голям буркан,делва или тенекия/пластмасова/ като се поставя и солта от осоляването.Отделената суроватка не се изхвърля,а с нея се залива сиренето-тя е саламура.
Важно е млякото да се подсири с мая за сирене ВЕДНАГА след издояването,за да се запази температурата му,да се измери колко литра е и в зависимост от литража се добавя мая за сирене-на опаковката пише колко мая се слага за 1 литър мляко.
Ако няма сандъче за отцеждане сиренината се поставя с тензуха върху дървена пръчка,но след това,когато суроватката се отцеди се затиска с тежест за допълнително отцеждане.Солта за осоляването е толкова,колкото обилно да поръсим отгоре.Тя после постепенно се стапя в суроватката.
Сиренето зрее на хладно 3-4 месеца и е твърдо,без шупли,но опита се добива с практиката.Млякото НЕ СЕ ВАРИ.
09.05.2014 13:01
36
5
4
Анонимен
Не се вари,само,ако животните са собствени,защото можем да сирим веднага след издояването.Ако млекото се купува,няма как да не се загрява.
19.11.2024 16:25
Анонимен
Суроватката трябва ли да е прокиснала?
08.12.2023 19:50
Потребител#199595
Млякото се вари за да се убие бактерията която се съдържа в млякото. И сиренето става страхотно
10.05.2018 17:16
3
7
Евгений Дойчинов
Добави коментар. Правилно не се вари! Вари се ако искаш да правиш кисело мляко!
Вземаме току-що издоено овче мляко/още топло/,прецеждаме веднага през тензух в чист съд.Капваме мая за сирене,изчакваме да се стегне,разбъркваме с решетъчна лъжица и поставяме сиренината да се отцежда в тензух за 12 часа.След като добре се отцеди суроватката в специално направено за целта дървено сандъче,сиренето се изважда и се нарязва на 4 парчета.Посолява се с морска сол за 6-7 часа.Готовото сирене се реди в голям буркан,делва или тенекия/пластмасова/ като се поставя и солта от осоляването.Отделената суроватка не се изхвърля,а с нея се залива сиренето-тя е саламура.
Важно е млякото да се подсири с мая за сирене ВЕДНАГА след издояването,за да се запази температурата му,да се измери колко литра е и в зависимост от литража се добавя мая за сирене-на опаковката пише колко мая се слага за 1 литър мляко.
Ако няма сандъче за отцеждане сиренината се поставя с тензуха върху дървена пръчка,но след това,когато суроватката се отцеди се затиска с тежест за допълнително отцеждане.Солта за осоляването е толкова,колкото обилно да поръсим отгоре.Тя после постепенно се стапя в суроватката.
Сиренето зрее на хладно 3-4 месеца и е твърдо,без шупли,но опита се добива с практиката.Млякото НЕ СЕ ВАРИ.