Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Аламинути»Японски омлет (Дашимаки Тамаго)

Японски омлет (Дашимаки Тамаго)

Японски омлет (Дашимаки Тамаго)3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
25 мин.
Порции
6
"Кулинарно предизвикателство, с което, сигурни сме, ще се справите с наша помощ"

Необходими Продукти

  • яйца - 8 бр.
  • рибен бульон - 180 мл от бонито
  • сол - 3 г
  • захар - 30 г
  • мирин - 1 с.л.
  • саке - 1 с.л. (за готвене)
  • олио - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се счупват в подходящ съд.

Рибният бульон, солта, захарта, миринът и сакето се смесват в друг съд. Яйцата се прибавят към тях и се разбиват добре.

В подходящ тиган изсипете олиото (японците имат специален тиган, предназначен за омлети, който се нарича котобуки тамагояки, изберете подобен квадратен тиган). Обирайте олиото постепенно с готварска хартия и го разнесете по тигана, след което го отлейте. Препоръчвам да загреете добре тигана си - 180 °C.

Отлейте от сместа си колкото за една порция и внимателно я разнесете по тигана и щом започне да се запържва и да набъбва на места, леко притискайте подутините с клечките, за да остане гладка.

Същевременно очертавайте по стените на тигана, за да не залепне отстрани. След малко започнете да навивате омлета, става много лесно с клечките (хаши).

Щом навиете омлета на рулце, отново оберете излишната мазнина с помощта на кухненската хартия. Оставете готовия омлет в ъгъла, противоположен на Вас, и изсипете още от сместа, като повдигнете готовия омлет, за да я разнесете и под него.

Сега завийте омлетите заедно и повтаряйте процедурата, като не забравяйте винаги да обирате излишното олио.

Когато изсипете и последната доза от сместа за омлета, в самия край на готвенето използвайте дървена дъска (японците имат специална дъска с дръжки отзад, но може да стане и с обикновена кухненска дъска за рязане), за да притиснете добре омлета, притискайки всяка от страните в стените на тигана, за да ги изгладите.

Трябва да получите гладък правоъгълен омлет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: