Начин на приготвяне
Измиваме гъбите, белим и нарязваме на филийки. Заливаме с вода (3 ч.ч.). Посоляваме и капваме няколко капки оцет. Слагаме да се сварят за приблизително 10 минути.
В тенджерка наливаме вода, слагаме щипка сол и когато водата заври, сипваме юфката (50 г). Варим до готовност. Сварената юфка отцеждаме от водата. Сипваме в купа и заливаме с горещо краве масло (2 ч.л.).
Прибавяме настърган кашкавал (2 с.л.) и разбъркваме добре. Похлупваме съда с юфката и държим на топло.
Приготвяме гъбеният сос, като в тенджерка сгорещяваме краве масло (2 с.л.) и в него изпържваме брашно (1/2 с.л.). Към запръжката наливаме отвара от гъбите (1 к.ч.) , прибавяме и сварените гъби.
Подправяме соса с черен пипер и сол на вкус и варим до сгъстяване, като разбъркваме непрекъснато. Горещият сос с гъбите сипваме върху юфката и поднасяме ястието топло.