Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен кекс»Солен кейк с мая и сирене

Солен кейк с мая и сирене

Солен кейк с мая и сирене
Снимка: Илияна Димова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1 бр.
"Перфектната лека вечеря или вкусна закуска - докато включите фурната и вече се е изпекъл"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. пресни
  • кисело мляко - 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 /2 ч.ч.
  • мая - 1/4 кубче прясна
  • краве масло - 1 к.ч. разтопено
  • сол - 1 к.л.
  • захар - 1/2 к.л.
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • сирене - 150 г натрошено
  • краве масло - за печене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме киселото мляко (1/2 ч.ч. със стайна температура), прясно мляко топло (1/2 ч.ч.) , прясна мая (1/4 кубче) , захар (1/2 к.л.) и брашно (1 с.л.). Оставяме на топло и след 15-20 минути прибавяме разбити яйца (2 бр.), разтопено краве масло (1 к.ч.) , сол (1 к.л.) , бакпулвер (1 к.л.) и натрошено сирене (150 г по-твърдо).

Разбъркваме сместа и постепенно, лъжица по лъжица, прибавяме бяло брашно, колкото е необходимо, да получим гъсто и лепкаво тесто.

Сипваме тестото в правоъгълна форма за печене, намазана с мазнина или покрита с хартия за печене, и оставяме да втаса. Когато удвои обема си, поливаме или намазваме отгоре с разтопено краве масло.

Печем кейка на 170-180 градуса в предварително нагрята фурна до готовност, да стане със златиста коричка. Може да проверим със суха клечка дали е изпечен отвътре.

Сервираме кейка с кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: