Начин на приготвяне
Смесваме киселото мляко (1/2 ч.ч. със стайна температура), прясно мляко топло (1/2 ч.ч.) , прясна мая (1/4 кубче) , захар (1/2 к.л.) и брашно (1 с.л.). Оставяме на топло и след 15-20 минути прибавяме разбити яйца (2 бр.), разтопено краве масло (1 к.ч.) , сол (1 к.л.) , бакпулвер (1 к.л.) и натрошено сирене (150 г по-твърдо).
Разбъркваме сместа и постепенно, лъжица по лъжица, прибавяме бяло брашно, колкото е необходимо, да получим гъсто и лепкаво тесто.
Сипваме тестото в правоъгълна форма за печене, намазана с мазнина или покрита с хартия за печене, и оставяме да втаса. Когато удвои обема си, поливаме или намазваме отгоре с разтопено краве масло.
Печем кейка на 170-180 градуса в предварително нагрята фурна до готовност, да стане със златиста коричка. Може да проверим със суха клечка дали е изпечен отвътре.
Сервираме кейка с кисело мляко.