Зелевите сармички на мама

16/11/2016
KaterinaSpasova
отKaterinaSpasovaЧирак7137971
"Златните ръце на мама приготвяха най-вкусните сармички, а сега е ваш ред да опитате! Гответе с удоволствие и споделяйте!"
Приготвяне60 мин.
Готвене150 мин.
Общо210 мин.
Порции70 сармички
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо37 626
  • Преглеждания за месеца36
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • кисело зеле - 1 средно голяма зелка
  • свинска кайма - 600 г
  • ориз - 1 к. ч.
  • зелева чорба - 1 1/2 ч.ч
  • олио - 4 с.л. + 1 к.ч.
  • мас - 3 с.л.
  • лук - 1 средно голяма глава
  • яйца - 1 бр.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сушен гьозум - 1 с.л. пълна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се почиства и измива със студена вода, след което се оцежда добре. Добавя се към каймата заедно с 1 яйце, 4 с.л. олио, ситно нарязания лук, и подправките и се измесва добре. Вместо сол на два-три пъти се добавя 1/ 2 ч.ч зелева чорба, като каймата продължава да се измесва. Покрива се с домакинско фолио и се оставя в хладилник за поне 3- 4 часа, най- добре да престои там цяла вечер.

Листата на зелката се отделят, изрязват се дебелите жили и по-големите листа се нарязват на две или четири части според големината им. Във всяко парче листо се поставя по 1 пълна чаена лъжичка от сместа и се завиват сармички.
От това количество кайма обикновено се получават между 70 и 80 сармички- хапки.

Дъното на по-дълбока тенджера се покрива с неизползвани зелеви листа и сармичките се нареждат на няколко реда. Върху последния ред се слагат трите с.л. свинска мас, поливат се с 1 к.ч. олио и се покриват отново със зелеви листа. Отгоре се захлупват с голяма чиния, за да ги притиска, заливат се 1 ч.ч зелева чорба и вода, така че количеството на течността да покрива чинията.

Тенджерата се слага в предварително загрята на 230 градуса фурна. Когато самичките започнат да врат, след около 15- 20 минути температурата на фурната се намалява на 160-170 градуса и продължават да се готвят 2.5-3 часа до омекване на зелето. Периодично се проверява дали течността не е извряла и при нужда се долива вода.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар