Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкишът на мама

Сладкишът на мама

TonisitaTonisita
Новак
337310
Сладкишът на мама1 / 2
08/03/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Мама готви най-добре, потвърждение е тази разкошна домашна торта, която можете да си приготвите за нула време от тефтера на мама"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр
  • брашно - 14 с.л
  • захар - 14 с.л.
  • олио - 14 с.л.
  • кисело мляко - 14 с.л.
  • сода - 1 ч.л. (може и бакпулвер)
  • ванилия
  • сладко - приблизително 1 бурканче за предпочитане по гъсто (праскови, кайсии, ябълки)
  • По желание
  • канела - щипка
  • За глазурата
  • сметана - 600 г заквасена
  • белтъци - 2 бр
  • захар - 1/2 чаена чаша ( може и 2/3 въпрос на вкус)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти се смесват и бъркат до получаване на еднородна смес. Половината от сместа се излива в намазнена и набрашнена тавичка и се пече до златисто. Пече се на загрята около 180-200 градуса фурна.

След като се е опекъл, първият блат се намазва обилно със сладкото и върху него се излива останалата част от сместа (още сурова). Отново се пече до златисто.

За глазурата:

Белтъците и захарта се разбиват с миксер и към тях се добавя заквасената сметана. Разбива се още 1-2 минутки до получаване на еднородна смес. Получената смес се излива върху вече опечения сладкиш.

За украса:

Може да декорирате с кокос, парченца плодове (за предпочитане тези като сладкото) или шоколадови стърготини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
516
48
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Г-ца Петкова
Г-ца Петкова
Аз имам въпрос става ли сочна самата торта . Или има нужда да се сиропира горния пласт преди да се намаже със сметаната,дали ще стане добре? А долниния пласт дали ще омекне от сладкото?
10.10.2017 19:06
Ива
Ива
Става супер
21.01.2016 21:54
1
Vanq Nikolaeva
Vanq Nikolaeva
супер
27.01.2014 17:25
1
Лейла
Лейла
Аз го правя този сладкиш много отдавна, но след като
го намажа с белтъците, връщам го пак във фурната
леко да се запече.Не му правя глазура
Става като целувки
27.01.2014 12:22
2
Деси
Деси
Стана уникален на следващия ден се стегна сметанат
16.11.2013 22:51
1
ДЕСИ
ДЕСИ
НА МЕН МИ СТАНА МНОГО РЯДКА ГЛАЗУРАТА
15.11.2013 14:25
2
1
Любка
Любка
Сладкиши използващи сурови яйца за консумация,както е с глагурата,крият рискове ако не са съвсем пресни,затова не е много успешен този сладкиш
14.10.2013 15:17
3
2
Емо
Емо
Аз не съм съгласен, на мене кака ми го праи тоя сладкиш.
01.08.2013 11:13
Дани Михайлова
Дани Михайлова
След като се изпече първия блат и се намаже със сладкото се изсипва останалата смес върху него и тогава сладкиша се пече само отгоре, това е пропуснато в рецептата.
27.06.2013 16:39
5
1