Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Зелевите сармички на мама

Зелевите сармички на мама

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733681694251
Зелевите сармички на мама
Снимка: Потребител#165452
2 / 3
12/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
210 мин.
Порции
70
"Златните ръце на мама приготвяха най-вкусните сармички, а сега е ваш ред да опитате! Гответе с удоволствие и споделяйте!"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 средно голяма зелка
  • свинска кайма - 600 г
  • ориз - 1 к. ч.
  • зелева чорба - 1 1/2 ч.ч
  • олио - 4 с.л. + 1 к.ч.
  • мас - 3 с.л.
  • лук - 1 средно голяма глава
  • яйца - 1 бр.
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сушен гьозум - 1 с.л. пълна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се почиства и измива със студена вода, след което се оцежда добре. Добавя се към каймата заедно с 1 яйце, 4 с.л. олио, ситно нарязания лук, и подправките и се измесва добре.

Вместо сол на два-три пъти се добавя 1/ 2 ч.ч зелева чорба, като каймата продължава да се измесва.

Покрива се с домакинско фолио и се оставя в хладилник за поне 3- 4 часа, най- добре да престои там цяла вечер.

Листата на зелката се отделят, изрязват се дебелите жили и по-големите листа се нарязват на две или четири части според големината им. Във всяко парче листо се поставя по 1 пълна чаена лъжичка от сместа и се завиват сармички.

От това количество кайма обикновено се получават между 70 и 80 сармички- хапки.

Дъното на по-дълбока тенджера се покрива с неизползвани зелеви листа и сармичките се нареждат на няколко реда. Върху последния ред се слагат трите с.л. свинска мас, поливат се с 1 к.ч. олио и се покриват отново със зелеви листа.

Отгоре се захлупват с голяма чиния, за да ги притиска, заливат се 1 ч.ч. зелева чорба и вода, така че количеството на течността да покрива чинията.

Тенджерата се слага в предварително загрята на 230 градуса фурна. Когато самичките започнат да врат, след около 15- 20 минути температурата на фурната се намалява на 160-170 градуса и продължават да се готвят 2.5-3 часа до омекване на зелето.

Периодично се проверява дали течността на сармите не е извряла и при нужда се долива вода.

Зелевите сармички на мама са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: