Супа с оризови топчета

Супа с оризови топчета
Снимка: Илияна Димова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3
"Много лека, освежаваща и интересна супа, която може да се приготвя по всяко време на годината"

Необходими Продукти

  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 бр.
  • лапад - 50 г замразен
  • магданоз - пресен
  • джоджен - пресен
  • черен пипер
  • пилешки бульон - 1 кубче
  • куркума
  • сол
  • масло - 3 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • оризово брашно
  • галета - светла
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 к.ч.
  • лимонов сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме ориза, заливаме с 2 ч.ч. вода, посоляваме и сваряваме до готовност. Дръпваме от котлона и оставяме да се охлажда.

В тенджерка в масло (3 с.л.) и олио (1 с.л.) с малко вода задушаваме нарязания ситно лук и замразения лапад (не е необходимо предварително да размразяваме). Когато лукът и лападът останат на мазнина, посоляваме на вкус (внимаваме с количеството сол, защото и пилешкият бульон е солен), ръсваме черен пипер, куркума и оризово брашно (1 с.л.).

Разбъркваме и наливаме 1 и 1/2 л вода (или повече по преценка).

Оставяме супата да заври, а през това време приготвяме оризовите топчета. Към охладения ориз прибавяме галета и разбито яйце (1-2 с.л., другата част от яйцето заделяме за застройка).

Правим топчета от ориза, които овалваме в оризово брашно. Във врящата супа слагаме нарязани пресен джоджен и магданоз, натрошено кубче пилешки бульон и като поврат няколко минути, пущаме оризовите топчета.

Варим кратко и застройваме супата с останалото разбито яйце, смесено с прясно мляко (1 к.ч.). Поднасяме супата със сок от лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: