Начин на приготвяне
Маслото се разтопява в купа и се добавя олиото.
Содата се разбърква в киселото мляко, за да шупне.
Празът се нарязва на ситно и задушава с 2-3 лъжици от мазнината. Охлажда се до стайна температура.
В голяма купа се разбиват яйцата и се отделя малко за намазване (около 5-6 с.л.).
След това в купата се прибавят млякото, празът, натрошеното сирене и брашното. Разбърква се добре и сме готови за корите.
Ползвам голяма плитка тава 35-38 см, на която намазвам дъното.
Корите една по една първо се намазват с мазнина с четката, после от пълнежа – 7-8 с.л.(горе-долу).
Навиват се рехаво на охлюв и се поставят една до друга, но да има по малко разстояние. По този начин се изпича по-добре.
Намазват се с яйцето и печем в долната половина на фурната на 170 градуса за 45-50 мин.
Бележка: Корите са от тези, дето ги продават на килограм. Значително по-дебели са от фините и една тежи около 100-120 г. Маслото и сиренето са от селската мандра. Ами, баш как си требе! Да ви е сладко !
Коментари