Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Карантия»Пилешки дробчета по мой вкус

Пилешки дробчета по мой вкус

Кака и БаткоКака и Батко
Новак
111459
Пилешки дробчета по мой вкус2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
4
"Можеш да пиеш години наред едно и също уиски, а една манджа не можеш да ядеш два пъти - казала жената на мъжа си! Това не важи за тази рецепта"

Необходими Продукти

  • пилешки дробчета - 700 г
  • гъби - 350 г пресни печурки, дребни
  • лук - 2 глави
  • пипер - 2 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 6 - 8 зърна
  • олио - 50 мл
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започва се както винаги с мерак - лукът и морковите най-отдолу в торбата, после пиперът и гъбите, а в отделна торба дробчетата.

Премахвате кафявото на лука, а останалото го нарязвате на полумесеци и слагате в тенджерата с олиото - запържва се до златисто под похлупак и с 1/3 от солта. Докато загрява котлонът и се запържва лукът, накисвате гъбите и дробчетата в отделни съдове с вода. Ако ви стигне времето, нарязвате морковите на колелца, изчиствате пипера от дръжките и семките, нарязвате и него на шайби, но може и на ленти.

Когато лукът е готов, сваляте от огъня и добавяте дробчетата, като ги разделяте на две на ръка. Връщате на огъня и добавяте останалото количество сол - задушавате под капак, пребърквате, но само колкото да сте сигурни, че продуктите са се смесили и няма залепнало на дъното.

Визуално определяте кога дробчетата са готови - около 10-15 мин след повторното завиране на тенджерата. Отново сваляте от огъня и добавяте морковите, пипера и гъбите - пак връщате на огъня.

Тук е моментът да прецените дали искате да е по-мазно и добавяте мазнина.

Когато гъбите видимо намалят обема си, а най-сигурно, когато морковите са омекнали, добавяте червения и черния пипер - изключвате котлона и изчаквате да спре вренето (не времето).

Сваляте от котлона, слагате всичко в глинен гювеч (може и тава, но няма да е същото), включвате фурната на 180 градуса и чакате 30-40 минути дробчетата да се запекат - естествено гювечът във фурната.

Всякакви други фантазии като скилидки чесън, ситно нарязан магданоз и т.н. са въпрос на вкус и добре дошли!

Виното е според предпочитанията, добре е да е червено, но може да е и бяло.

Да не забравите и хляб за сосчето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
40
30
20
11
Дай твоята оценка: