Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Яхнии»Селска яхния с картофи и кюфтета

Селска яхния с картофи и кюфтета

редакция:
Селска яхния с картофи и кюфтета
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Яхния с дъх на вкусни спомени от детството, незабравими лета на село при баба и много смях и обелени колена"

Необходими Продукти

  • картофи - 1.5 кг
  • кайма - 500 г
  • морков - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • магданоз - 1 връзка
  • сол
  • брашно
  • олио
  • доматено пюре - 4 с.л.
  • яйце - 1 бр.
  • галета - 1 шепа
  • червен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лукът и част от магдоноза на много ситно и ги сложете в купа. Добавете каймата, яйцето, галетата, щипка сол и омесете. Покрийте и оставете за 15 минути.

В тенджера налейте 3 л гореща вода, изчакайте да заври.

През това време оформете кръгли кюфтенца, оваляйте ги в брашно и внимателно ги пуснете във водата.

Обелете картофите, моркова и ги измийте. Нарежете картофите на едро, моркова - на дребно и ги добавете към кюфтенцата. Оставете да къкри на слаб огън до готовност на картофите.

В тиган загрейте малко олио и сложете 1 с.л. брашно. Бъркайте и щом брашното се запържи, добавете 1 ч.л. червен пипер. Разбъркайте и изсипете запръжката към врящата яхния.

Добавете доматеното пюре, сол и останалия нарязан магданоз.

Разбъркайте картофената яхния и след 5 минути махнете от огъня.

Селската яхния с картофи и кюфтета е много вкусна.

Виж също как се прави запръжка на яхния и какви подправки се слагат на картофена яхния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
513
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Рецептата не е точна!!!!
За 5 порции не са необходими 3 литра вода, картофите също са много за тези порции!!!
16.05.2024 13:18
Анонимен
Анонимен
Това според мен е прекалено много вода ...
13.01.2023 18:40
2
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Това не е ли "кюфтета по чирпански"?
31.12.2021 13:50